Hessdalfenomenet

Hessdalfenomenet er et ukjent lysfenomen, som enkelte ganger kan ses i Hessdalen, eller i distriktet rundt. Antall observasjoner i året er i størrelsesorden 20. I perioden fra 1981 til 1984 var antall observasjoner helt opp til 20 i uka.

Utseende på det ukjente lysfenomenet kan variere veldig. Noen ganger er det en stor kule av gult lys. Denne lyskula kan ha forskjellige former og størrelser. Opp til 10 meter i diameter. Lyskula kan være helt rund, eller avlang, mer sylinderformet. I enkelte tilfeller kan formen være helt annerledes. Lyset kan bevege seg rundt i fjellandskapet i Hessdalen, noen ganger helt ned mot elva, Hesja. Hastigheten på bevegelsen varierer mye. Alt ifra å stå stille i mange minutter, til å bevege seg med en hastighet på 30.000 km/t.

Levetiden for dette lysfenomenet er opp til et par timer, men som oftest forsvinner det etter noen få minutter. Noen ganger er det flere lyskilder sammen, som kan ha forskjellige farger. HP kan også ses som hurtige hvite eller blå lysflash, som kan være vanskelig å oppdage, på grunn av den korte tiden.

Hessdalfenomenet fikk sitt navn etter stedet det er blitt observert mest i: Hessdalen, som er en ca. 15 km lang sidedal til Gauldalen, like nord for Røros i Sør-Trøndelag. Hessdalen ligger i Holtålen kommune.

Legg igjen en kommentar

Jostein Haugen